27 juni: aan jou twijfelen?

Twijfel of jaloezie?

Als jij gaat afvallen, is het fijn en eigenlijk ook nodig dat je omgeving je steunt. In onze praktijk merken we vaak dat dat niet zo is en dat de omgeving er niet voor terugdeinst om zijn/haar twijfels uit te spreken over het te behalen resultaat. Ook als iemand wat verder in het proces is of haar streefgewicht al heeft bereikt, zijn de speldeprikken niet van de lucht. Jij kent ze vast wel:

 • nu moet je stoppen hoor, je krijgt zo’n smal bekkie
 • jij bent goed afgevallen – nu nog zien dat je het zo houd …..
 • ik vond je vroeger leuker, toen konden we nog lekker borrelen en bitterballen eten

Reageren op nare opmerkingen

Nare opmerkingen kunnen je leven behoorlijk uit balans gooien.

Mensen kunnen behoorlijk gemeen zijn. En gemene opmerkingen kunnen ontzettend veel pijn doen. Ze kunnen je kwetsen, bezeren en je klein doen voelen.

Maar zo hoeft het niet te zijn.  Wat er gebeurt is niet het meest belangrijk. Wat telt is hoe jij omgaat met de gebeurtenis.

De onderstaande strategieën helpen je op een elegante manier omgaan met nare, kwetsende en gemene opmerkingen. Ze maken je weerbaarder en veerkrachtiger.

Nare opmerkingen zullen nog steeds vervelend voelen. Maar ze zullen je minder uit balans gooien. Zodat je sneller herstelt van de klap.

1. Zie de ander zoals diegene zichzelf ziet

Er is een inzicht dat je helpt diep door de kwetsende woorden heen te kijken. Het helpt je begrijpen waar die nare opmerkingen vandaan komen. En het is een inzicht dat je beeld op de mensheid kan veranderen.

Wat dit inzicht is? Niemand ziet zichzelf als een aanvaller – iedereen ziet zichzelf als verdediger.

Laat dit eens tot je bezinken.

Deze wereld kent geen aanvallers, enkel verdedigers.

 • Landen vallen andere landen aan omdat ze iets verdedigen. Hun waarden, hun vrijheid, hun visie op religie. De toegang tot natuurlijke grondstoffen, hun manier van leven, het in stand houden van een ideologie etc.
 • Dat wil niet zeggen dat deze redenen goed zijn. Het zegt wel iets over de motivatie van elke aanvaller. Mentaal gezonde mensen vallen niet aan voor de lol. Ze vallen aan omdat ze bang zijn om iets te verliezen.
 • Soms besluiten mensen dat aanvallen de beste verdediging is. Dus wordt de aanval ingezet om te verdedigen.

Vraag jezelf af: ”Wat probeert deze persoon te verdedigen?”

Deze vraag biedt je een kijkje in de ziel van je aanvaller. En hierdoor zet je jezelf op een pad van compassie. Want wat je ziet is intense kwetsbaarheid.

 • Mogelijk haalt hij mij naar beneden omdat hij voelt dat dit nodig is om zijn eigenwaarde te behouden.
 • Wellicht is ze bang voor verandering, en betekent mijn lage gewicht haar leven zal veranderen.

2. Stel deze vraag

Deze vraag is dolle pret, omdat je hiermee bovenstaande waarheid in het daglicht sleept. Je confronteert de ander op een manier die kwetsbaarheid vereist van jouw kant, en kwetsbaarheid uitnodigt bij de ander:

 • “Wauw – die opmerking deed pijn.” – Je maakt duidelijk wat de ander aanricht.
 • “Interessant dat je ervoor kiest om mij op deze manier te kwetsen.” – Je maakt de situatie objectief.
 • “Wat doet jou zoveel pijn dat je voelt dat je mij pijn moet doen om je pijn dragelijk te maken?” – Je nodigt de ander uit tot kwetsbaarheid.

Mensen met pijn doen anderen pijnMensen die leven vanuit compassie doen anderen helen.

Gemene opmerkingen hebben een reden

Precies. En de reden heeft meestal niets met jou te maken, en alles met de pijn die de ander voelt en de angsten die hij koestert.

 

Meer weten over PowerSlim?

27juni canva

 

Wil jij een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek PowerSlim om  te gaan starten met een gezonde leefstijl en te gaan afvallen?

Laat hieronder je gegevens achter. Dan nemen wij contact met je op.