3 maart: alcohol

Campagne Januari Mensen zeggen voortaan dat ik straal Nieuwsbrief

Over alcohol

Zoals je vast wel weet, gedraagt alcohol zich als een drug in het lichaam. Alcohol verandert namelijk je lichaamsfuncties. Zoals alle drugs, kan alcohol voordelen bieden, maar het brengt ook gevaren met zich mee. Hierdoor is het advies: wanneer je al alcohol drinkt, wees er matig mee.

Wat is een matige hoeveelheden alcohol?

Er zijn verschillende soorten alcoholische dranken op de markt. Iedere soort heeft zijn eigen standaardglas. Een standaardglas wijn (100cl) bevat 12% alcohol, bier (250cl) bevat 5% alcohol en gedistilleerde dranken (35cl) bevatten gemiddeld 35% alcohol. Alle drie bevatten ze evenveel pure alcohol, namelijk 10 gram.

Alcohol alcoholische dranken

Alcohol afbreken

Je lever is, naast je maag, het enige orgaan dat ervoor zorgt dat de alcohol wordt afgebroken in je lichaam. De afbraak van één standaardglas duurt 1 tot 1.5 uur. Wanneer je een avond flink hebt gedronken, is de kans groot dat je in de ochtend nog steeds alcohol in je bloed hebt. Wanneer je bijvoorbeeld 7 glazen alcohol op een avond drinkt, doet de lever er in totaal 7 tot 10.5 uur over het afbreken en afvoeren.

De gevaren van teveel drinken

  1. Uitdroging: wanneer je veel alcohol drinkt, is de kans groot dat je vaak moet plassen. Dit komt doordat alcohol het antidiuretisch hormoon onderdrukt. Bij onderdrukking van dit hormoon voert je lichaam meer water af. Dit leidt tot meer dorst. Een tip hierbij is: drink een glas water voor iedere glas alcohol en drink voor het slapen gaan een paar extra glazen water. Zo zorg je ervoor dat je zo min mogelijk last krijgt van een kater de volgende dag.
  2. Overgeven: alcohol zorgt voor een prikkeling van het slijmvlies van de maag. Hierdoor kan het slijmvlies geïrriteerd raken. Wanneer je veel alcohol drinkt, wordt de kans groter dat je gaat overgeven.
  3. Black-out: dit gebeurt wanneer je in een korte tijd veel alcohol drinkt. Er ontstaat een stoornis in de hersenen. Veel mensen kunnen zich hierdoor gedeeltelijk of helemaal niets meer van de avond herinneren.
  4. Alcoholvergiftiging: hiervan is sprake wanneer de concentratie alcohol in het bloed, en daarmee ook in de hersenen, zo hoog wordt dat je er bewusteloos van raakt. Ook zou je in een coma kunnen raken. Er is dan sprake van levensgevaar, omdat het zenuwstelsel sterk kan worden verdoofd.

Wanneer er sprake is van langdurig veel drinken kan dit zorgen voor vele verschillende ziekten. Een paar voorbeelden hiervan zijn: onherstelbare schade aan de hersenen, chronische leverziekten (levercirrose), hartziekten, overgewicht, nierziekten en verschillende vormen van kanker.

Is alcohol nu wel of niet gezond?

Matig alcoholgebruik wordt soms geassocieerd met een lager risico op hartziekten. Er wordt aangeraden om niet dagelijks alcohol te drinken, want het drinken van één glas alcohol per dag verhoogt de kans op kanker (en daarnaast ook andere schade in het lichaam). Dit komt doordat de stof alcohol (ethanol) een kankerverwekkende stof is. Het is dus het beste om zo weinig mogelijk alcohol te nuttigen.

Samenvatting

Bekijk dit filmpje als je niet zo van lezen houdt:

 

3maart canva

Wil je meer weten over PowerSlim en Cryolipolyse?

Wil jij een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek PowerSlim dieet om  te gaan starten met een gezonde leefstijl en te gaan afvallen?

Of ben je benieuwd naar onze cryolipolyse behandeling?

Laat hieronder je gegevens achter. Dan nemen wij contact met je op om een afspraak te maken.