9 juni: spierweefsel verbrandt 24/7 caloriën

Goed nieuws: spieren helpen je vet te verbranden

Spiermassa is weefsel, dat uit eiwitten bestaat die kunnen samentrekken en ontspannen. Daarom worden spieren ook wel spierweefsel genoemd. Maar niet elke spier heeft dezelfde functie en daarom ook niet hetzelfde uiterlijk. Zo zijn er dwarsgestreepte spieren en gladde spieren. Hartspierweefsel is nog weer anders opgebouwd. Wist je trouwens dat je lichaam uit meer dan 600 spieren bestaat?

spierweefselHet wordt vaak als mooi gezien om strakke spieren te hebben, gespierde armen en bijvoorbeeld een sixpack. Maar de functie van spieren is ook niet geheel onbelangrijk! Zoals eerder aangegeven zorgen spieren voor beweging. Door onze spieren kunnen we namelijk bewegen, denk niet alleen aan sport, maar ook de trap op lopen, lachen, praten en bijvoorbeeld schrijven. Daarnaast zorgen spieren ervoor dat ons lichaam op de goede temperatuur blijft.  Want wat dacht je van bibberen als je het koud hebt? Door deze kleine spieraanspanningen wordt er echt warmte geproduceerd.

Naast al deze functies zijn spieren ook betrokken bij het vervoeren van bloed, lucht en voedsel door de bloedvaten, luchtwegen en het spijsverteringskanaal. Wat gebeurt er nou precies met je spiermassa als je sport? In een notendop; Als je aan krachttraining doet ontstaan er kleine scheurtjes in je spierweefsel, deze kleine scheurtjes gaan herstellen. Ze worden opgevuld met nieuwe eiwitten, waardoor de spiermassa toeneemt. Daarnaast kost spierherstel energie, dus je verbrandt zowel tijdens de krachttraining, als tijdens je herstelproces calorieën en vet. Maar spierweefsel verbruikt gedurende de dag ook meer calorieën, dus ook als je niet actief bezig bent. Met andere woorden, hoe meer spieren, hoe meer vet je door de dag heen verbrandt.

 

 

Meer weten over PowerSlim?

9juni canva

 

Wil jij een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek PowerSlim om  te gaan starten met een gezonde leefstijl en te gaan afvallen?

Laat hieronder je gegevens achter. Dan nemen wij contact met je op.