Tips om de verleiding van Sint Maarten te weerstaan

Sint Maarten: wat is dat voor feest?

Sint Maarten is een bekende heiligman uit de 4e eeuw en 11 november is zijn dag. Het bekendste verhaal over hem gaat zo: op een winterse dag rijdt de soldaat Martinus de poort uit en ontmoet daar een bijna bevroren bedelaar. Die heeft het zó koud. Misschien lijkt de daad van Sint Maarten lijkt eigenlijk niet eens zo bijzonder. Hij snijdt zijn mantel door midden en geeft de helft aan deze minimumlijder in de stadspoort van Tours in Frankrijk. Toch heeft het verhaal geleid tot eeuwenlange gulheid.

Delen en gul zijn

Zijn delen, honderden jaren geleden, leeft voort in de Sint Maartenrondgang op de avond van 11 november. Kinderen trekken met een lichtje (lampion, pompoen of zelf gemaakt) door de stad en zingen eeuwenoude liedjes. Op school is misschien al geoefend. Achter de deuren liggen mandarijnen, chips, rozijnen en ander (on)verantwoord snoep klaar,  in afwachting van de aanbellers. Het is aan de buitenkant van het huis te zien. Een lichtje voor het raam? Kinderen welkom!

Tips om de verleiding van Sint Maarten te weerstaan

Als je op je gewicht wilt letten, is zo’n uitdeelfeest natuurlijk best een uitdaging. Want als er ‘lekkers’ in huis is, sta je bloot aan verleidingen. Hieronder geef ik je zomaar wat ideetjes van onze klanten:

roos 2015 nov. 11 illustratie sintmaarten

 

  • koop kleine kado’tjes zoals potloodjes of gummen i.p.v. snoep
  • koop snoepgoed dat je zelf echt niet lust, zoals lolly’s
  • geef doosjes rozijnen
  • als je toch snoepgoed kiest, koop het dan pas op 11 november. De kans dat je er zelf van gaat snoepen is dan een stuk kleiner
  • zorg dat je een gezonde maaltijd hebt gegeten, dan is de kans dat je gaat snaaien een stuk kleiner
  • zet geen lichtje voor je raam en ga 1,5 uur sporten rond lampiontijd. Niet aardig, wel effectief.
  • neem het overgebleven snoepgoed mee naar je werk.
  • besluit dat al dit snoepgoed alleen voor de kinderen is en wees streng voor jezelf

 

 

Veel plezier op 11 november.