Top 5 van misverstanden over de winterhuid

1. Een winterhuid doet zich alleen ’s winters voor

Niet helemaal juist.  Kenmerken van een ‘winter huid’ zijn: droog, schilferig, jeuk en gesprongen lippen. Vaak is de oorzaak gelegen in een te lage luchtvochtigheid. Verrassend genoeg doet zich dat niet altijd ’s winters voor. Een comfortabele omgevingsvochtigheid is ongeveer 40 tot 60 procent.  Onze dynamische huid krimpt en rekt ten opzichte van het vochtgehalte in de omgevingslucht. In een droge omgeving verliest de opperhuid vocht en krimpt, droogt uit en kan zelfs barsten. Om dat te verhinderen, kun je proberen de omgevinglucht te bevochtigen (met een luchtbevochtiger). Je huid verzorgt je extra door bijvoorbeeld eens extra de Multi-Active Toner aan te brengen.

2. Centrale verwarming is de oorzaak van een winterhuid

Het is niet zozeer de hitte, maar de luchtvochtigheid die de veroorzaker is van de winterhuid. Omdat warmere lucht meer vocht kan vasthouden (denk maar eens aan een tropische omgeving), heeft koude lucht van nature een lagere vochtigheidsgraad. Wanneer deze koude, droge lucht in je huis op op je werk aanwezig is en door de CV radiatoren de temperatuur fors omhoog gejaagd wordt, is het effect een zeer droge lucht. Hallo statisch haar en droge huid. Probeer de Huile Mirific eens om je haar lekker soepel te houden.

3. Een winterhuid verhelp je door meer water te drinken

Dat het drinken van water je teint verbetert is één van de hardnekkigste misverstanden. Er is geen wetenschappelijk bewijs achter de beweringen dat het drinken van acht glazen water per dag zal bijdragen aan de gezondheid van de huid. Dat wil niet zeggen dat je geen water moet drinken. Je lichaam heeft wel degelijk vocht nodig om afvalstoffen af te voeren. Om een winterhuid tegen te gaan is het van belang voldoende essentiële vetzuren met je voeding, of als supplement, in te nemen. Dit kan leiden tot verbeterde lipide niveaus op het oppervlak van de huid. Eet dus regelmatig vette vis en tracteer jezelf iedere week op een avocado bij de lunch.

4. Een moisturizer moet je gelijk na het douchen aanbrengen

Misschien niet. Een studie heeft onlangs aangetoond dat bij  personen met atopische dermatitis (eczeem) de hydratatie van de huid verbeterde na het gebruik van een vochtinbrengende crème, ongeacht het moment van aanbrengen. Natuurlijk is het goed een verzorgingsritueel te hanteren zoals reinigen, tonifiëren en verzorgen. Maar in geval van een winterhuid is het noodzakelijker de huid te hydrateren dan te reinigen. Ga je onder de douche, dan verdient een korte, lauwe douche de voorkeur. Een geweldige moisturizer voor de winterhuid is de Intensive Moisture Balance.

5. Een vochtinbrengende crème kan vocht uit de lucht aan je huid binden

Sommige marketeers willen het ons graag doen geloven, maar dit lukt alleen bij een luchtvochtigheid van minimaal 80 procent  – in een stoombad dus. Ingrediënten die water kunnen binden zoals glycerine, sorbitol en ureum, zijn zelfs uitgesproken slecht voor de winterhuid omdat ze vocht onttrekken aan de lederhuid, dat naar de opperhuid transporteren, waar het vervolgens verdampt. Kies daarom voor producten die de lipide-barriere van de huid versterken en de huid hydrateren, bijvoorbeeld de barrier repair of het ultra calming serum concentrate.

Heb je vragen over de Top 5 van misverstanden over de winterhuid, stel ze gerust of kom langs voor een gratis facemapping en huidverzorgingsadvies.

Als je denkt last te hebben van een winterhuid, vul dan hiernaast je gegevens in ⇒

Willy van Loon
Als eigenaar van een een toonaangevende Praktijk voor Huid- en Lichaamsverzorging ben ik geboeid door alles dat bijdraagt aan een gezond en slank lichaam en een mooie en stralende huid. Voor vrouwen en mannen, ongeacht hun leeftijd. Mijn bevindingen, tips en adviezen deel ik graag met jullie in mijn artikelen, nieuwsberichten en blogs.